Jak udit ryby?

Pokud hledáte přirozeně vyrobené potraviny, vyzkoušejte domácí uzené výrobky. Jsou nasycené kouřem, bez umělých přísad, lákají svou vůní a lahodnou chutí. Zahradní udírny jsou nejlepším způsobem, jak si takové speciality připravit sami. Kromě masa a sýrů můžete udit také ryby.

Příprava ryb k uzení

K uzení jsou vhodné prakticky všechny druhy ryb. Oblíbená je makrela nebo pstruh, stejně jako síh, treska nebo losos chutnají skvěle ze zahradní udírny. Při přípravě ryb je důležité je předem důkladně omýt, vykuchat a oškrábat šupiny. Když budou ryby skladovány delší dobu, je nutné vyříznout také žábry a oči - jinak se ryby rychle zkazí.

Solení

Než se ryba vloží do udírny, musí se stejně jako maso řádně osolit. Solení nasucho spočívá v potírání ryb (zevnitř i zvenku) kuchyňskou nebo kamennou solí. Takto připravené "odpočívají" v lednici asi 12 hodin. Druhou možností je mokré solení. Poté se ryba ponechá 6 až 12 hodin ve slaném roztoku. Oblíbeným řešením je připravit solný nálev z vody a soli v poměru 10:1 nebo 12:1 (pro ryby do 1 kg). Do zahradní udírny lze umístit pouze zcela vysušené ryby (jinak se ryby místo uzení uvaří). Po dokončení solení se proto musí důkladně vysušit.

Uzení ryb

Zahradní udírny jsou ideální pro přípravu ryb. Důležité je, že ryby lze udit různými způsoby. Zpracování studeným kouřem vyžaduje více času a probíhá při teplotě kolem 25 °C. Nejprve se musí vysušit udírna a poté se v ní ryby zavěsí a dále suší (asi 50 minut). Poté následuje samotné kouření (12 hodin s volným prouděním kouře). Horké kouření je mnohem kratší. Při této technice musí být udírna v první fázi dobře vyhřátá. Poté se ryba nechá asi 40 minut sušit při teplotě 50 °C a následně se asi 4 hodiny udí. Na samém konci lze výrobky péct 20 minut při teplotě až 90 °C. Jakmile uzená ryba vychladne, je připravena ke konzumaci - a nejlépe chutná venku!