Jak udit sýry?

Maso a sýry připravené v zahradních udírnách je vynikající alternativou k uzeninám, salámům nebo sýrům kupovaným v supermarketech, které obsahují mnoho konzervantů a umělých přísad. Proto, abyste si plně vychutnali přirozenou chuť uzených potravin, stojí za to si je připravit sami. Ačkoli se toto umění může zdát mnohým na první pohled obtížné, nic nemůže být vzdálenější pravdě. Zahradní udírny představují nekomplikovaný způsob výroby vynikajících domácích výrobků. Jak se v nich vlastně připravují lahodné sýry?

Příprava sýrů

Zahradní udírny dodají vynikající chuť diskům italského bílého sýra, měkkého tvarohu i tradičního žlutého sýra. Před uzením je třeba sýry ponořit na přibližně 12 hodin do těsně uzavřené nádoby s roztokem vody a soli (tzv. solný roztok). Po této době je vyjměte z nálevu a nechte je oschnout (přibližně 1-2 hodiny). Povrch sýra lze také dále otřít papírovou utěrkou. V této fázi neexistují ani žádné kontraindikace pro obohacení výrobků různým kořením. Posypeme-li je sušenou bazalkou, oreganem, česnekem nebo paprikou, získají příjemnou bylinkovou chuť. Dalším krokem je umístění každého výrobku na samostatnou sterilní gázu nebo síťku na šunku a svázání provázkem na každé straně. Pomocné poutko na jednom konci slouží k zavěšení výrobků na háček v zahradní udírně.

Uzení

Zahradní udírny umožňují zpracování za různých podmínek: za studena, za tepla a za tepla. U sýrů se doporučuje udržovat teplotu uzení mezi 30 a 50 °C. Celý proces uzení pak obvykle trvá přibližně 3-5 hodin. Základním materiálem pro výrobu kouře jsou piliny a brikety z olšového a bukového dřeva. Další chuť dodají také kousky ovocných stromů (např. jabloní, třešní nebo hrušní). Důležité je, že sýry lze udit s masnými výrobky. V této situaci stojí za to připomenout, že uzeniny a salámy by měly být zavěšeny pod mléčnými výrobky. Tím se zabrání tomu, aby tuk z masa odkapával na sýry. Po vykouření si už jen vychutnáte jedinečnou chuť a lahodnou vůni svých výrobků.